You are currently viewing Kopriva kao lek: Čisto zdavlje iz neposrednog okruženja
Stinging nettle leaves as background. Green texture of nettle. Top view.

Kopriva kao lek: Čisto zdavlje iz neposrednog okruženja

Kopriva je u narodu poznata kao kraljica korova, a ovaj epitet je zaslužila zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. To je višegodišnja biljka koja se može naći širom sveta, a vrlo je rasprostranjena i kod nas. Raste najviše do 1 metra i cveta od juna do septembra. Ima srcolike, nazubljene, listove koji prilikom dodira peckaju, pa zato morate biti obazrivi kada je berete. A verujte nam,  treba da je berete jer postoji mnogo razloga da se upotrebi kopriva kao lek. Od drevnih vremena ova biljka je korišćena u tradicionalnoj medicini, ishrani, za pripremu čajeva, ali i kao sirovina za tekstil.

Ukoliko niste u mogućnosti da je sami berete, ili vam ne prija njeno peckanje, naše gazdinstvo je za vas sakupilo ovo prirodno blago. Mlade izdanke ove biljke beremo po obroncima Fruške Gore, hladno cedimo, i potom zamrzavamo. Mesečni paket soka sadrži 30 bočica, od po 30ml, koje se do neposredne konzumacije čuvaju u zamrznutom stanju. Naš hladno cedjeni sok od koprive ne sadrži nikakve dodatke, niti zasladjivače. Osim soka od koprive, proizvodimo i tinkturu od koprive, kao zamenu za sveže cedjeni sok koga nema tokom zimskih meseci.

A šta je sve lekovito u njoj?

Najčešće se kao lek koriste stabljike i listovi koprive, ali možda niste znali da je podjednako dobar i koren, kao i seme koprive. Zato ćemo detanije opisati kako se koristi kopriva kao lek.

Studije su pokazale da ona ima antioksidantna, antimikrološka svojstva, da deluje kao blagi analgetik protiv bolova, kao i da je korisna protiv čireva. U narodu je itekako poznata kao biljka kojim se leči pad imuniteta, anemija ali i kao narodni lek protiv opadanja kose.

Ono što je čini posebnom jeste njen sastav. Bogata je mineralima, a posebno kalcijumom, gvožđem, magnezijumom,flavonidima i biljnim sterolima. Tu je i vitamin D, koji je u biljkama prava retkost, vitamin K, vitamini C i A. Pored toga, kopriva ima i visok sadržaj antioksidanata i polifenola. Antioksidanti pomažu našem organizmu da se odbrani od slobodnih radikala koji izazivaju starenje, neke vrste raka, bolesti srca i dijabetes i druge bolesti.

Sa punim spektrom lako aposorbujućih vitamina i minerala, hladno cedjeni sok od mladih izdanaka koprive može da pomogne telu i nadbubrežnim žlezdama da se oporave od umora, posle duže bolesti ili svakodnevnog stresa. Takođe, kopriva obezbeđuje dodatne hranljive materije tokom trudnoće i dojenja. Poznato je da ona sadrži izuzetno velike količine gvožđa. Bogatstvo ovim mineralom čini je najboljim prirodnim lekom protiv anemije, rešava probleme alergija, ublažava preobilna krvarenja i prečićava krv.

Medjutim, ukoliko koristite sredstva za razredjivanje krvi, lekove za snižavanje krvnog pritiska ili lekove za dijabetes, pre konzumacije bilo kakavog napitka sa koprivom, poželjno je konsultovati se sa lekarom.

Sok od koprive, prirodni saveznik u lečenju bolesti

Najčešći problemi kod kojih  sok od koprive pomaže su:

Anemije

Bogatsvo gvožeđem čini ovu biljku jednim od najboljih lekova protiv anemije i svakako mnogo podnošljivijim za želudac od supelmenta gvožđa.

Alergije

Alergije nastaju usled aktiviranja histamina u našem telu kao reakcije na nešto šta nas iritira. Histamin, koji izaziva alergiju,  je ujedno i sastojak koprive i na prvi pogled deluje kontraproduktivno lečiti alergiju listovima koprive, ali zapravo odličan je prirodni lek protiv alergija.

Artritis i bolovi u zglobovima

Listovi koprive koriste se kao spoljašnja obloga korisna kod bolova u zglobovima i artrirtisa, jer delujukao blagi anelgetik. Ovaj melem na taj način pomaže osobama koje boluju od hroničnog artritisa da smanje dozu lekova protiv bolova koji,kada se koriste u prevelikoj količini, imaju brojne loše posledice. Ukoliko vam je nepraktično da je berete i žarite kožu, konzumirajte je kroz sok.

Protiv opadanja kose

Naše bake su  znale koliko je list koprive čudotvoran za jačanje kos ei njenog korena. Utrljavanjem tinkture ili soka od koprive u koren kose, ili pak ispijanjem soka i čaja koprive, ojačaćete  vlasište a njena bujnost  i sjaj će postati vidljiviji.

Uvećanje prostate

Korpiva se preporučuje i kao lek za uvećanu prostatu. Naime, pokazalo se da kopriva povećava proteine u krvi koji za sebe vezuju višak hormona, uključujući i polne hormone.

Žensko zdravlje

Žene su  zbog mesečnih ciklusa sklonije anemiji i hroničnom umoru. Kopriva je bogata gvožđem pa je odlična za jačanje zdravlja žene. S obzirom  na to da skuplja sitne krvne sudove, može da ublaži menstrualno krvarenje, simptoime PMS-a, i pomaže kod problema sa policističnim jajnicima. Smatra se da u trudnoći jača plod i sprečava krvarenje, a nakon toga podstiče laktaciju, ali. Ipak, pre upotrebe u ove svrhe posavetujete sa svojim lekarom.

Infekcije urinarnog trakta

Kopriva ima diuretička svosjtva, što znači da pomaže izbacivanje urina. To je vrlo korisno u lečenju urinarnih infekcija i problema kao što su kamen u bubrezima ili u bešici.

Za zdravlje srca

Korpiva kao lek čuva srce. Sadrži beta-sitosterol koji apsorbuje masnoću prisutnu u krvnim sudovima. Na taj način sprčeva srčane bolesti i održava nivo holesterola i triglicerida u krvi na normali.

Protiv bubuljica i ekcema

Sok od sveže cedjene koprive može biti primenjen i  spolja, nanošenjem direktno na kožu, i time značjno olakšati vaše muke sa bubuljicama .Poželjno je nanositi  je svako veče, na čisto, oprano lice, i ostaviti da odstoji neko vreme, pa čak i celu noć. Posle par meseci, koža će vam biti oporavljena. Takođe, tinktura od lista koprive primenjena površinski, na mesto zahvaćeno ekcemom, može značajno da ublaži simptome ove uporne kožne bolesti.

Protiv celulita i za detoksikaciju

Ova biljka pomaže da izbacite višak vode iz organizma. Uz masne naslage, ovaj višak vode često je zaslužan za stvaranje celulita, pa bi konzumiranje ovog soka bilo odlično ako ste se odlučili za detoks ili dijetu. Prebogata  je antioksidantima koji pomažu da se telo izbori sa toksinima i slobodnim radiklaima koji oštećuju naša tkiva.

Tinktura od lista koprive

Za razliku od soka koji se dobija hladnim cedjenih izdanaka koprive,  tinktura koprive je rastvor u alkoholu. Ona je, pored čaja od koprive, odlična zamena za sok, u zimskim mesecima, kada nema sveže biljke, pa samim tim ni soka.

Upotreba: 3 puta po 30 kapi kapi tintute od koprive rastvorite u čaši vode i popijte. Najbolje bi bilo tinkturu popiti sa čašom  napr. Prolom vode, i ne mešati je sa citrusima, jer oni razgrađuju njene nutritivne vrednosti. Preporučena dnevna doza je oko 90 kapi na dan.

Čaj od koprive

Još jedan od načina da upotrebite koprivu je i čaj  ili infuziju od koprive. Kao i većina drugih čajeva,  priprema se od suvih listova biljke. Priprema infuzije od koprive: 3 kašike suvog lišća koprive  prelijete  sa ½  prokuvane vode. To ostavite da odstoji 4-8 sati. Nakon toga procedite i pijete.

Ne čekajte da vas bolest savlada, delujte preventivno! Uz naš sok od koprive i tinkturu, osetićete koliko dobrobiti nam daruje priroda!  Zdravlje za sve!

Ostavite odgovor