Zašto uzgajam speltu

Poljoprivredno gazdinstvo Subanović

osim same volje i želje da se živi kvalitetno i sadržajno, potrebno je raditi na sebi, kako bi se održavala dobra psiho-fizička kondicija

Naravno, znam da rekreativno bavljenje sportom nije samo po sebi dovoljno da bi se takvo stanje postiglo i održavalo, a pogotovo unapređivalo. Znam da je vrlo važno šta je to što unosimo u sebe.

Hrana, suplementi, čišćenja organizma raznim metodama… Ne mogu reći da je baš sasvim nedelotvorno, ali nekako nisam mogao naći metod koji bi mi istinski i potpuno odgovarao.

Iako odličnog zdravlja i kondicije za svoje godine, ipak sam osećao teškoće sa snom posle napornog dana. Ukočenost, „teške i tvrde zglobove“…

U razgovoru sa jednim prijateljem, saznao sam da njegov kum, koji inače decenijama živi u Holandiji, uzgaja jednu vrstu pšenice, koja se zove spelta, a koju sam znao po brašnu iz prodavnica „zdrave hrane“, a koju on upotrebljava već više od dvadeset godina, da odlično izgleda, da je savršenog zdravlja.

Na moju sreću, taj čovek je baš tada bio u Srbiji, a moj prijatelj me je odveo do njega da se upoznamo i porazgovaramo malo o metodama kojima se čuva zdravlje i vitalnost. Ovaj je to vrlo rado prihvatio i nesebično mi preneo svoja znanja i iskustva sa sokom od spelte ili sokom od zelenog žita.

Moje oduševljenje je bilo veoma primetno, ali sam skrivao skepsu jer sam već toliko toga probao, ali…
Čovek je to izgleda osetio i na rastanku mi poklonio mesečni paket zamrznutih flašica sa sokom i uputio me kako da koristim..

Sledeće jutro sam iskoristio prvu dnevnu dozu. Drugog jutra nisam mogao da verujem koliko sam lako i poletno ustao iz kreveta, i koliko sam miran san imao!

To se nastavilo svakog dana, a nakon nedelju dana sam osetio da mi se značajno popravlja fokus na ono čime se bavim (a do tada sam bio baš rasejan).

Zatim, bolja organizacija u vremenu i prostoru, a ono što me je takođe oduševilo je da mi se memorija značajno popravila.

Posle nekih petnaestak dana sam primetio da više nemam nikakvu potrebu za svakodnevnim ritualom spavanja posle ručka, već je postao dovoljan kratak odmor i nastavljam dalje sa aktivnostima!

Raspoloženje je sve to vreme takođe bivalo odlično i mogu slobodno reći da sam tada ne samo doneo odluku da ću uzgajati speltu za sebe, već da tu radost i obnavljanje tela i duha tim čudesnim napitkom trebam podeliti sa svakim ko sebi želi bolje, bio zdrav, ili ne.

Savremen način života, ratovi i bombardovanja, nezdrava ishrana, sve to uzima svoj danak, a moje iskustvo za toliko malo vremena je bilo toliko inspirativno za mene da je moja odluka bila nepobitna, koliko i želja da saznanje da može biti bolje, podelim sa svakim potencijanim korisnikom.

Posle toga sam skupljao znanja, uglavnom na internetu, jer je iskustava u Srbiji premalo, da bih mogao saznati sve što mi je trebalo za kvalitetnu proizvodnju ovog blagotvornog napitka.

Tako sam stupio u kontakte sa nekoliko Instituta koji se bave zdravom ishranom, zdravim načinom života i uticajem svega toga na zdravlje u SAD, Engleskoj, Japanu, Italiji, Holandiji i Rusiji. Nesebično su mi pomogli savetima i eto zašto danas uzgajam speltu…

sok od spelte - sertifikat

Sok od spelte poljoprivrednog gazdinstva Subanović je ispitan u Institutu za javno zdravlje Vojvodine pod brojem: 01-934/20 i utvrđeno je da je bezbedan za ljudsku upotrebu